VRF-systemen

VRF-systemen zijn centrale aircosystemen, die bestaan uit één buitenunit in combinatie met meerdere binnenunits. Ze worden toegepast in bijv. kantoren, winkels, ziekenhuizen, horeca en scholen voor het koelen en/of verwarmen van meerdere ruimten met één systeem. VRF staat voor Variable Refrigerant Flow. Een VRF airco warmtepompsysteem maakt slim gebruik van de energie (warmte) uit de buitenlucht. Zelfs wanneer het buiten vriest kan uit de lucht warmte worden onttrokken. VRF-systemen halen ± 75% van de energie uit de buitenlucht en ± 25% uit elektriciteit.

Een VRF-systeem kan op verschillende manieren aangelegd worden. Zo kan ervoor gekozen worden dat het systeem verwarmt óf koelt, maar niet beide tegelijk (een zgn. ’twee-pijps-systeem’). Een andere mogelijkheid is dat het systeem tegelijkertijd kan koelen én verwarmen (drie-pijps-systeem). Deze optie draagt bij aan de energieprestatie van een gebouw vanwege de onderlinge energie-uitwisseling die plaatsvindt wanneer er gelijktijdig in één ruimte verwarmd wordt en in een andere gekoeld.

Haier vrf-systemen

Voordelen van VRF-systemen

– Een zeer energiezuinig klimaatsysteem voor koelen én verwarming

– Als zakelijke gebruiker betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting met de regeling Energie Investerings Aftrek (EIA)

– De aanschaf van een VRF-systeem heeft een zeer gunstig effect op het energielabel en de waarde van het gebouw

– Er kan eenvoudig verse buitenlucht toegevoerd worden aan de binnendelen, zoals kanaalunits en cassette units

– In combinatie met een WarmteTerugWin (WTW) ventilatiesysteem kun je een totaaloplossing creëren die geschikt is voor verwarmen, koelen en ventileren